Hoe communiceer je met iemand die dominant is?

Even voorstellen

Ben je getriggerd? In deze blog leggen we het uit vanuit een groen perspectief. Je denkt nu waarschijnlijk: wat is een groen perspectief? Voordat ik hierop inga, zal ik mijzelf eerst even voorstellen:

Mijn naam is Kawtar en ik ben ruim 3 jaar actief binnen mijn rol als IT-Recruiter bij groei-IT. Naast mijn rol als IT-Recruiter ben ik ook DISC trainer binnen ons label Inspired. De DISC trainingen hebben wij inmiddels mogen verzorgen aan organisaties zoals een Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam en Defensie. Tijdens deze blog wil ik jullie meenemen in de impact die DISC op mij heeft gemaakt en hoe je de DISC effectief kan inzitten in de samenwerking binnen teams of als individu.

DISC? Wat is dat?

Eerst even een korte introductie van de DISC, voor de lezers die hier nog niet bekend mee zijn:

De DISC is een model dat wordt gebruikt om inzicht te krijgen in verschillende communicatie en gedragsstijlen. Het DISC profiel is dan ook verdeeld in 4 kleuren. Dit zijn de kleuren rood, geel, groen en blauw. Middels een DISC test breng je jouw gedrag en communicatiestijl in kaart.

  1. (kleur Rood) : Dominant/Direct/Daadkrachtig
  2. ( Kleur Geel) : Inspirerend/invloedrijk/Interactief
  3. (Kleur Groen) : Stabiel/Sociaal
  4. (Kleur Blauw) : Consciëntieus/Calculerend/Correct.

 

In deze blogreeks zal ik jullie vertellen waar de verschillende kleuren precies voor staan. Deze blog gaat met name over mijn eigen DISC kleur: groen!

Zo groen als een kikker!

Vanuit mijn communicatiestijl groen ben ik me gaan ontwikkelen. Hoe heb ik dit gedaan? Aanpassen, aanpassen, aanpassen! Hierbij heeft de DISC mij meer inzicht gegeven over de verschillende communicatie en gedragsstijlen. Het mooiste hiervan was dat ik inzicht kreeg hoe wij graag communiceren met anderen, dus een stukje persoonlijkheid. Maar ook hoe wij behandeld willen worden. Zo heb ik geleerd dat ik tegenover een rood DISC kleur juist heel direct moet zijn. Zij zijn namelijk niet zo emotioneel ingesteld en houden van concreet en direct antwoord. Daarentegen zag ik het als een nieuwe uitdaging. Wellicht moest ik mij niet focussen op waar ik moeite mee had, maar waar liggen mijn krachten in mijn kleur. Maar wat waren de krachten van een DISC kleur rood? Ze zijn met name gericht op resultaten en uitdagingen, gaan confrontaties niet uit de weg plus ze zijn besluitvaardig en doelgericht. Met deze handvatten kwam ik al wat meer uit de voeten. Zo begon ik wat meer directer te communiceren, over resultaten te spreken en ze wat meer doelgerichter aan het werk te zetten. Het is bizar wat voor omslag we hebben gemaakt. 

Opeens vond ik het helemaal niet zo eng meer om met een DISC rood te communiceren, ik begon me juist meer op mijn gemak te voelen. Ik zat niet meer met onzekerheden en niet met situaties waar ik me liefst onder de tafel mee verstopte. Dit had zoveel impact om mij gemaakt dat ik deze manier van werken bleef hanteren. Het idee is juist om de samenwerking te versterken, juist om van elkaar te leren en juist iedereen in te zetten op zijn of haar krachten. Hiermee creëer je een mooie samenwerking, een fijne werksfeer en weet je wat je aan elkaar hebt.

Is Kawtar haar verhaal herkenbaar voor jou of wil je meer leren over de DISC? Je kan je inschrijven voor een online DISC training of natuurlijk gezellig bij ons op locatie komen! Een training doen in teamverband? Dat kan natuurlijk ook! Neem even contact met ons op voor de mogelijkheden en blijf onze blogs in de gaten houden voor meer informatie!

Andere interessante blogs

Intentie vs. Gedrag

Intentie vs. Gedrag Waarom handel je zoals je handelt? Waarom handelen wij eigenlijk zoals wij handelen? Heel simpel: Wij zijn ook maar gewoon mensen. Natuurlijk

Lees verder »