Onbewust nemen we al onze familieleden mee naar het werk!

“Wie denkt hij wel niet dat hij is”, dacht Roman toen zijn manager hem aansprak op zijn slechte prestaties. Hij had de afgelopen weken keihard gewerkt om een informatiesysteem te ontwikkelen, maar de klant was absoluut niet tevreden met het eindresultaat. Zijn manager was tegen hem tekeergegaan wat resulteerde in een titanengevecht midden op de werkvloer.

 

Een paar dagen later liep hij er nog steeds mee rond en deelde zijn frustratie met zijn beste vriend. “Welk gevoel roept dit in jou op?, vroeg zijn beste vriend. “Ik krijg het gevoel dat ik heel hard mijn best heb gedaan maar geen erkenning krijg. Verder voelt het als falen”.

De impact van je manager op je emoties

Die nacht kon Roman maar moeilijk in slaap vallen. Hij kon de situatie met zijn manager maar niet loslaten en begon de situatie te analyseren. De relatie die hij met zijn manager had voelde als hiërarchisch en dus afstandelijk. Dit maakte hem onzeker. Hij merkte aan zichzelf dat hij vaak dichtklapt als hij een dialoog met hem heeft en dat deed hem denken aan de moeizame band met zijn vader. Die onzekerheid zorgde ervoor dat hij zich niet comfortabel genoeg voelde om vragen aan hem te stellen.


Hij was bang om afgewezen te worden, waardoor hij bij het ontwikkelen van het informatiesysteem veel aannames deed. Stiekem was hij dus niet boos op zijn manager maar wees hij zichzelf af voor het doen van deze aannames. We zijn als mensen snel geneigd anderen de schuld te geven van onze eigen mankementen om pijn te voorkomen. Door je bewust te zijn van de zogeheten “zelfafwijzing” kom je sneller in het reine met jezelf en kun je het ongemakkelijke gevoel in je onderbuik makkelijker een plek geven.  

Waar komt zelfafwijzing vandaan?

Wie denkt hij wel niet dat hij is”, dacht Roman toen zijn manager hem aansprak op zijn slechte prestaties. Hij had de afgelopen weken keihard gewerkt om een informatiesysteem te ontwikkelen, maar de klant was absoluut niet tevreden met het eindresultaat. Zijn manager was tegen hem tekeergegaan wat resulteerde in een titanengevecht midden op de werkvloer.

 

Een paar dagen later liep hij er nog steeds mee rond en deelde zijn frustratie met zijn beste vriend. “Welk gevoel roept dit in jou op?, vroeg zijn beste vriend. “Ik krijg het gevoel dat ik heel hard mijn best heb gedaan maar geen erkenning krijg. Verder voelt het als falen”.

Andere interessante blogs

Intentie vs. Gedrag

Intentie vs. Gedrag Waarom handel je zoals je handelt? Waarom handelen wij eigenlijk zoals wij handelen? Heel simpel: Wij zijn ook maar gewoon mensen. Natuurlijk

Lees verder »