Klaar voor generatie purpose

Een hype of echt belangrijk?

Purpose op organisatieniveau

Op organisatieniveau is het belangrijk te bedenken wat de reden van bestaan is. Vragen die je kunnen helpen om jouw purpose te formuleren als organisatie zijn; Waar doen we het met zijn allen allemaal voor? Waarom bestaat ons bedrijf eigenlijk? Wat zou de wereld missen als wij er niet meer zouden zijn? En waar komen wij elke dag allemaal ons bed voor uit? Het is een gigantisch moeilijke opdracht om deze vragen te vertalen naar een duidelijke purpose waar iedereen in gelooft, zowel de medewerkers als de klanten. Het is geen kwestie van een bureau inhuren en een aantal vage slogans bedenken. Je zal echt tot de kern moeten komen. Hierbij is het van belang om dit traject niet alleen met management te doen maar ook met andere stakeholders en jouw sterrenspelers. Topdown een slogan de organisatie ingooien maakt eerder mensen kwaad dan dat het bijdraagt aan het vergroten van de betrokkenheid.

Purpose & Leiderschap

Als je bij de kern gekomen bent en jouw purpose helder hebt dien je deze ook verder door te vertalen in de organisatie. Leiderschap is hierbij cruciaal. Denk na over welke leiderschapsstijl gewenst is en aansluit bij de purpose, welke gedragingen daarbij horen en welke type mensen nodig zijn om de persoonlijke doelstellingen en bedrijfsdoelstellingen met elkaar te kunnen uitlijnen. Het gedrag van management bepaalt de geloofwaardigheid van jouw purpose.

Purpose van de medewerker

Betrek je medewerkers in het proces en ga samen met hen ontdekken wat de purpose is van de organisatie. Help de medewerkers ook met hun persoonlijke doelstellingen en ontwikkeling; welke bijdrage kunnen zij leveren om aan te sluiten bij de purpose? Op welke manier faciliteer jij jouw medewerkers? En hoe ga je om met de ambities van jouw medewerkers? Een purpose uit het hart maakt echt het verschil. Veel bedrijven zijn op dit moment aan het overleven in plaats van aan het vernieuwen. Medewerkers zijn onrustig en willen graag mee doen. Vernieuwing helpt jouw organisatie om uit de overlevingsstand te komen. Stop met de shit of yesterday en houd je bezig met de dingen die er echt toe doen.

Had jij een kritische of voedende ouder?

Binnen de ouderrol heb je nog 2 rollen waar je jezelf in kan bevinden:
De kritische ouder: De ouder die kritisch is, grenzen stelt en eisen stelt.
Een voorbeeld hiervan is: Je komt thuis met je rapport en staat voor wiskunde een 8. De kritische ouder reageert met ‘’waarom heb jij een 8 en geen 10 voor wiskunde?’’. Dit is de ouder die dus altijd met het spreekwoordelijke vingertje wijst.

De voedende ouder: De ouder die beschermend en zorgzaam is (soms zelfs betuttelend).


Een voorbeeld hiervan is: Wat goed, een 8 voor wiskunde!! Vanavond hoef je de afwas niet te doen, dat doe ik wel! Dit is de ouder die jou graag vertroeteld.

Ben je een gehoorzaam of rebels kind?​

De kind rol heeft ook 2 verschillende rollen waarin je jezelf kan bevinden. Dit is het ‘’aangepaste kind’’ en het ‘’vrije kind’’ (oftewel het rebelse kind). Het aangepaste kind is iemand die gehoorzaam is, altijd positief is en geduldig is. Dit kind is vaak ook erg afhankelijk. Vervolgens heb je het vrije kind (het woord zegt het eigenlijk al): Iemand die creatief is en waarde hecht aan een eigen mening en regels. Dit kind doet waar hij/zij zichzelf het lekkerste bij voelt en kan koppig overkomen.

Actie reactie gedrag

De rollen van de voedende en de kritische ouder nemen wij onbewust over omdat we niet beter weten. Dit is een reactie die wij kennen vanuit de opvoeding en beschouwd kan worden als  aangeleerd gedrag. Wij als mensen wisselen continu van rollen. Soms wisselen we meerdere malen van positie op basis van onze gesprekspartner. Dit komt omdat gesprekken en mensen een bepaald gevoel bij ons triggeren.  Dit betekend dat je soms de voedende ouder bent die graag een collega helpt met zijn of haar werkzaamheden. Aan de andere kant val je soms in de  rol van het rebelse kind. 

 

Dit komt omdat het gesprek en de persoon tegenover je een bepaald gevoel bij je oproept. Hier kan je vervolgens heel emotioneel op reageren door bijvoorbeeld in tranen uit te barsten of juist door heel boos en agressief te reageren. De volwassen rol is dan ook de meest gezonde rol om aan te nemen. Omdat je vanuit deze rol handelt op bijvoorbeeld feiten en niet direct met emotie en gevoel reageert. In de volwassen rol ben je zodanig ontwikkeld dat je bewust bent van wat je zegt en voelt.

Wij zijn gewoon mensen

We doen dus wat we doen, omdat we “gewoon” mensen zijn. Mensen met een verhaal én mensen met een achtergrond. Het gaat niet alleen over hoe we met elkaar communiceren, maar ook hoe we met elkaar omgaan. Wees je bewust van je gesprekspartner en probeer je meer in diegene te verdiepen. Zo volgt er vanzelf meer toenadering. Als we de mens leren begrijpen, dan begrijpen we elkaar.

 

Wil jij een uitgebreide beschrijving rondom de Transactuele Analyse, meer inzicht in jouw communicatiestijl en jouw why? Bekijk dan even ons trainingsaanbod of neem contact met ons op.

Andere interessante blogs

Intentie vs. Gedrag

Intentie vs. Gedrag Waarom handel je zoals je handelt? Waarom handelen wij eigenlijk zoals wij handelen? Heel simpel: Wij zijn ook maar gewoon mensen. Natuurlijk

Lees verder »