Waarom je duidelijk moet zijn!

In zoveel gevallen bedoelen we wat anders dan wat we zeggen. Maar omdat we genuanceerd communiceren en indirect ons punt willen maken, maken we nooit ons punt. Pas als zaken escaleren of verjaren geven we aan wat we eigenlijk bedoelden toen we dat zeiden. Maar dan is het al te laat! Hoe komt het toch dat we spannende gesprekken toch liever uit de weg gaan? 

Durf vaker nee te zeggen!

Je mening geven op indirecte wijze noemen we subassertief gedrag. Je komt niet voor jezelf op, maar houdt de relatie met de tegenpartij wel in stand. Veelal probeer je een conflict of spannende situatie te mijden met dit gedrag. Een goed voorbeeld is

 

JA zeggen, terwijl je eigenlijk NEE had willen zeggen. 

Agressief of assertief

Sommige mensen vertonen het tegenovergestelde. Zij komen wel voor zichzelf op, maar houden de relatie niet in stand. Dit noemen we agressief gedrag. 

Het is de kunst om bovengenoemde gedragingen te combineren door op te komen voor jezelf en tegelijkertijd de relatie in stand te houden – assertief gedrag.

 

 

Assertief gedrag begint met “Ik vind”, omdat je duidelijk je eigen mening geeft en je niet laat leiden door de omgeving. Op deze wijze kun je een moeilijke boodschap toch duidelijk overbrengen zonder eromheen te draaien. Bedenk jezelf ook dat de boodschap voor de ander vaak minder heftig overkomt dan je zelf veronderstelt. 

Waarom je duidelijk moet zijn!

Naast dat het belangrijk is om duidelijk je zin te beginnen met “ ik vind” zijn er ook nog een aantal andere tips die je kunnen helpen het spannende gesprek aan te gaan; 

• Oefen het gesprek van te voren. Schrijf uit wat je wil zeggen of oefen het met een vertrouwingspersoon

• Ga niet tegenover de persoon staan maar probeer juist op 1 lijn te komen. Welles / nietes discussies hebben geen enkele nut. 

• Uit je gevoel en vertel wat het met je doet. Breng het gesprek terug naar de emoties die je ervaart. 

• Focus je op de toekomst. Zo blijf je constructief. 

Dus stop met het nuanceren van jouw boodschap en ga het spannende gesprek aan!

 

 

Andere interessante blogs

Intentie vs. Gedrag

Intentie vs. Gedrag Waarom handel je zoals je handelt? Waarom handelen wij eigenlijk zoals wij handelen? Heel simpel: Wij zijn ook maar gewoon mensen. Natuurlijk

Lees verder »